Vierkant Wiskundekamp
Kampen in 2022 zijn op:
Kamp A: 8 t/m 12 augustus
Kamp B: 1 t/m 5 augustus
Kamp C: 25 t/m 29 juli

Filmpjes

Over een aantal wiskunde onderwerpen heb ik korte instructiefilmpjes gemaakt.

Veelvlakkenparade

De kubus kent iedereen. Een voorbeeld van een regelmatig veelvlak. Er zijn vijf regelmatige (platonische) veelvlakken en dertien halfregelmatige (archimedische) veelvlakken. In dit korte filmpje komen ze allemaal voorbij.

24-cell

Een projectie van een draaiende vierdimensionale 24-cell op een 3D-ruimte (die weer geprojecteerd is op het platte vlak van het beeldscherm natuurlijk). Zie ook Wikipedia.

Benadering van een blokgolf met drie sinusfuncties

Elke periodieke golf bestaat uit een optelling van verschillende sinussen. Zo'n sinusgolf kun je fysiek nabootsen door een wiel te laten draaien. Een samenstelling van drie wielen simuleert de optelling van drie sinussen. In dit voorbeeld leidt dat tot een benadering van een blokgolf.

Vouwen van een rombische icosidodecaëder

De rombische icosidodecaëder is een van de archimedische lichamen. Het bestaat uit twaalf vijfhoeken, dertig vierkanten en twintig driehoeken. Dit filmpje laat zien hoe de rombische icosidodecaëder gevouwen wordt vanuit een bouwplaatje.