Vierkant Wiskundekamp
Kampen in 2022 zijn op:
Kamp A: 8 t/m 12 augustus
Kamp B: 1 t/m 5 augustus
Kamp C: 25 t/m 29 juli

WIS-je-dat?

Op deze pagina staan diverse PDF-bestanden met een kleine wiskundige vraagstelling uitgewerkt. Het aantal sterren staat voor de moeilijkheidsgraad van het onderwerp. De documenten zijn vrij te gebruiken voor niet-commerciële onderwijsdoeleinden, mits de bron vermeld wordt.

Gedeeld en toch geheim

Een vader wil de code van zijn kluis aan zijn twee zoons geven. Maar hij is bang dat de ene zoon de ander bedondert. Ze mogen de code alleen kunnen gebruiken als ze samenwerken. Hoe kun je dat wiskundig voor elkaar krijgen?

Driemaal tot de derde

Stel dat je drie derdemachten bij elkaar optelt: \(k=a^3+b^3+c^3\) met \(a\), \(b\) en \(c\) gehele getallen die ook negatief mogen zijn. Kun je dan elk getal \(k\) maken? Heel lang was er geen oplossing voor \(k=33\) en \(k=42\), maar nu...

Eindcijfers

\(38^2=1444\). Zijn er kwadraten die nog meer gelijke eindcijfers hebben? En hoe zit dat met hogere machten?

In de herhaling

\(1/7=0,142857...\) Na deze zes cijfers herhaalt de breuk zich. Hoe zit dat met het aantal repeterende cijfers in breuken? Het document bevat een klein stukje C-code.

Het volgende getal

In intelligentietests wordt vaak gevraagd wat het volgende getal in een rijtje is. Maar hoe intelligent is die vraag eigenlijk? En wat zijn logische antwoorden?