Vierkant Wiskundekamp
Kampen in 2022 zijn op:
Kamp A: 8 t/m 12 augustus
Kamp B: 1 t/m 5 augustus
Kamp C: 25 t/m 29 juli

DE ditjes&datjes

Platonische lichamen

Al in de oudheid wist men dat er precies vijf regelmatige veelvlakken bestaan: de tetraëder, de kubus, de octaëder, de dodecaëder en de icosaëder. Op deze website zijn bouwplaten te vinden van de vijf platonische lichamen.

Archimedische lichamen

Naast de regelmatige veelvlakken zijn er ook de zogenaamde archimedische lichamen. Deze halfregelmatige figuren bestaan wel uit regelmatige driehoeken, vierkanten, vijfhoeken, enzovoort, maar één archimedisch lichaam kan uit verschillende soorten vlakken bestaan. Op deze website zijn bouwplaten te vinden van alle dertien archimedische lichamen.

Bollen van papier

Met dertig rechthoeken kun je zonder lijm een soort bol maken. Ze moeten dan wel op de juiste manier zijn ingeknipt. Het figuur is geïnspireerd door de rombische icosidodecaëder. Op deze website zijn bouwplaten te vinden, waarop is aangegeven hoe de rechthoeken moeten worden ingeknipt. Daarna is het een kleine puzzel om de stukjes goed in elkaar te zetten.

Daarnaast is er een grote sterdodecaëder te downloaden.

Posters

Op deze website is een aantal posters te vinden van enkele wiskundige onderwerpen. Het zijn afbeeldingen op hoge resolutie, zodat ze op postergrootte kunnen worden afgedrukt.

Filmpjes

Op youtube heb ik enkele korte animatiefilmpjes gezet over wiskundige onderwerpen.