Vierkant Wiskundekamp
Kampen in 2022 zijn op:
Kamp A: 8 t/m 12 augustus
Kamp B: 1 t/m 5 augustus
Kamp C: 25 t/m 29 juli

Bollen van papier

Grote sterdodecaëder in kerstsfeer

De grote sterdodecaëder bestaat uit twintig driezijdige piramides, waarvan de grondvlakken een icosaëder vormen. De toppen van de piramides vormen de hoekpunten van een dodecaëder. De piramides zijn hier uitgevoerd als kleine kerstmutsjes.

De piramides worden met één lijmvlak in elkaar gezet. De randen aan de onderkant worden half ingeknipt, waardoor ze ineen gehaakt kunnen worden tot een sterdodecaëder. De ster heeft een doorsnede van circa 15 cm.
De bouwplaat moet tweemaal afgedrukt worden en kan hier worden gedownload.

De aarde

Maak met alleen een schaar een soort bollen van papier door dertig rechthoeken uit te knippen, in te knippen en in elkaar te steken. De bol is geïnspireerd door de rombische icosidodecaëder. Zie de archimedische lichamen. De plaat van de aarde is opgebouwd uit dertig rechthoeken. Download de PDF hier, print deze uit en knippen maar.

Je kunt ook bouwplaten downloaden van mercurius, venus, aarde, mars en de maan. Dit zijn allemaal papieren bollen, waarbij de groottes in de juiste onderlinge verhoudingen zijn. De aarde is dus een flinke bol! Het bestand is Engelstalig en met 100 MB vrij groot. Download het hier.

Herten in het bos

Een tafereel van enkele herten in een dennenbos. Download de PDF door op de titel te klikken, print deze uit en knippen maar.